Jó Szerencsét! Hangzik az egykori bányász-köszöntés, amely könnyen adaptálható egy-egy sporteseményt megelőzően a csapat vagy a sportolók biztatására is. A rövid kulturális kitérő után szeretettel köszöntelek a Pécsbánya Sportegyesület (Pécsbánya SE, PBSE), illetve a PBSE-Sport Kft. honlapján! Ha ide tévedtél, akkor valamilyen formában már biztosan találkoztál velünk, hallottál rólunk ezt-azt és sikerült felkelteni az érdeklődésedet. Ez az internetes oldal elsősorban arra szolgál, hogy bővebb információkkal szolgáljunk szurkolóink és az érdeklődő nagyközönség számára. A feltöltött tartalmak révén a lehető legtöbb dolgot tudhatod meg egyesületünkről és az általunk működtetett csapatokról.

Történet

Pécs város Pécsbánya városrészében (a megyeszékhely keleti felén) egykor virágzott a sportélet. A településrészen változó elnevezéssel, de folyamatosan működött egy-egy sportszervezet, melyeket eleinte főleg az egész régió akkori legnagyobb jótevője, a Dunai Gőzhajózási Társaság (DGT) szponzorált. Az alábbiakban rövid kronológiai sorrendben mutatnánk be az egykor Pécsbányán tevékenykedő sportszervezeteket, akiknek ugyan a jelenlegi Pécsbánya SE nem jogutódja, valamilyen szinten azonban mégis az általuk már 90 évvel ezelőtt képviselt szellemiség továbbvivője.


1921 – 1931: Pécsbányatelepi Turul SE

a labdarúgás sportágban tevékenykedő klub volt az első sportszervezet a térségben. A helyi sportélet szervezése mellett fontosnak tartották a különféle kulturális és társadalmi eseményeket is. Az 1928-as kezdeményezést, hogy dalárdává alakuljanak, végül a labdarúgók ellenállása törte le 1929-ben, akik továbbra is inkább csak focizni szerettek volna.

 

1931 – 1945: DGT Pécsbányatelepi AC

az előző sportszervezet jogutódja, amely névváltoztatása (Atlétikai Club) révén már több különböző sportágat integrált magába. A legjelentősebb szakosztály továbbra is a labdarúgás maradt, a csapat 1942-ben feljutott az NB III-ba.

 

1945 – 1954: Pécsbányatelepi Munkás SE

szintén a jogelőd sportszervezet újraalakulásával létrejött klub. 1949-ben új tornatermet avattak a területen. Tevékenysége számos sportágra kiterjedt, így alakult meg 1951-ben az asztalitenisz-, majd ugyanebben az évben a férfi kézilabda szakosztály, amit 1953-ban a női kézilabda csapat követett. A csapatsportok mellett az egyéni sportokat a tornászok, a sakkozók és a tekézők képviselték. A labdarúgócsapat 1948-ban feljutott az NB III-ba. Ezután egy ideig Pécsbányatelepi Tárna néven is működött és 1950-ben feljutott az NB II-be. Innentől kezdve a Pécsbányatelepi Bányász nevet használta. Az NB II-ből 1953 végén estek ki és 1954-től kezdve egy ideig ismét a Baranya Megyei I. osztályban szerepeltek.

Az 1950-es pécsbányai női röplabda csapat az 1949-ben átadott új tornateremben. Edző: Bódi Dezső. (A fényképért köszönet Hajek Jenőnének)

Ekkoriban kapta az 1952-es Helsinki Olimpián versenyző magyar delegáció az alábbi táviratot: "Mi, a pécsbányatelepi fejtési sportbrigád tagjai meleg szeretettel üdvözlünk benneteket. Örömmel értesültünk eddigi szép eredményeitekről. Ahogy Ti megteszitek a kötelességeteket, úgy mi is ígérjük, hogy jelenlegi 112%-os teljesítményünket 150%-ra emeljük. Nektek pedig a további szép eredmények eléréséhez kívánunk jó szerencsét. A pécsbányatelepi fejtési sportbrigád tagjai nevében: Sudár Ferenc Kossuth díjas, sztahanovista vájár".

Az 1951-es pécsbányai labdarúgó csapat. Edző: Krivanek Vilmos. (A fényképért köszönet Hajek Jenőnének)A Népsport 1945. május 22-i számának rövid beszámolója a PMSE néven újjáalakult pécsbányatelepi sportegyesületről, illetve a pécsi sportéletről.

 

1954 – 1958: Pécsi Bányász SE

A Bányász Sportbizottság 1954-es döntése értelmében egyesült a Pécsbányatelepi Bányász és a Pécsújhegyi Bányász, így hozva létre az új klubot. Az egyesülés először csak egy évig tartott, mert utána különböző elnevezéssel szerepeltek a bajnokságokban. 1954-ben Pécsbányatelep néven a megyei első osztály középmezőnyében szerepeltek, majd 1955-ben Pécsbánya néven megnyerték a megye legfelsőbb osztályát, így 1957-től újra az NB II-ben szerepeltek ismét Pécsbányatelepi Bányász néven.

 

1958 - 1973: Pécsi Bányász SE

A két egyesületet 1958-ban ismét – immár véglegesen – összevonták. Az NB III-ból legközelebb 1963-ban sikerült feljutni az NB II-es bajnokságba. Innen 1966-ban a harmadik helyről sikerült felkerülni az NB I/B. csoportos bajnokságba, ahol egészen 1972-ig szerepelt az egyesület, ekkor esett vissza az NB II-be.

 Az 1965-ös üzemi kispályás labdarúgó bajnokság szereplői a pécsbányatelepi pályán. (A fényképért köszönet Gyárfásné Tátrai Tímeának)

Érdekesség, hogy az 1970 tavaszán szervezett átmeneti bajnokság A csoportjában az első helyet szerezte meg a gárda. Mivel nem volt sem feljutó, sem kiseső csapat, ezért sajnos nem lehetett szó NB I/A. csoportos szereplésről. Hamarosan ezután megszűnt a patinás pécsi futballklubok önállósága a centralizációs törekvések következtében.

A Pécsbányai Kórus felveszi a Kodály Zoltán nevet. Díszvendég: Kodály Zoltánné. A háttérben a pécsbányatelepi pálya öltözőépülete látszik a pécsbányatelepi művelődési ház irányából. (A fényképért köszönet Gyárfásné Tátrai Tímeának)

 

1973 - Pécsi Munkás Sport Club (PMSC)

A Pécsi Bányász önálló működésének az 1973-as év vetett véget, amikor is az öt nagy pécsi csapat (Pécsi Dózsa, Helyiipari SK, Pécsi Ércbányász SE, Pécsi Bányász SE, Pécsi Építő SE) egyesülésével megalakult a PMSC. Ez a klub alakult később át a mai PMFC-vé, de ezzel már nagyon eltávolodtunk Pécsbányától.

 

2009 – Pécsbánya SE (PBSE)

Jelenlegi egyesületünk 2009. tavaszán alakult egy fiatal pécsi baráti társaság közreműködésével először Labdarúgó Szakosztállyal. A névválasztás és működésünk helyszíne szimbolikus jelentőségű és egyfajta tisztelgés a jelenleg erősen leszakadófélben lévő városrész egykor pezsgő társadalmi- és sportélete előtt. Az alakulás óta szakosztályunk folyamatosan bővül, köszönhetően a csapattagok egészséges fluktuációjának és az egyre nagyobb számú külsős érdeklődőnek.

A sportszervezet életében a következő lényeges változás 2011-ben jött el, amikor megalakult a Kosárlabda Szakosztály, amely rögtön a férfi NB II. osztályba nevezett be. A szakosztály által szervezett csapat tagjai javarészt az egykori pécsi kosárlabda utánpótlás 1982-85 között született tagjai közül kerültek ki, akik anno a hivatásos sportolói pálya helyett a továbbtanulást választották. Nagyjából ugyanezen gárda működött közre egyébként a Kozármisleny SE kosárlabda szakosztályának 2005-ös megalakulásakor, és egészen az NB I/B. osztályba jutásig tevékenyen részt vállalt az ottani sikerek elérésében.

2014. januárjában alakult meg az Amerikai Football Szakosztály, amely a Pécsbánya Troopers csapatát üzemelteti.


Copyright 2011© Pécsbánya SE
Készítette